Rekenhulp prijsbepaling

Hoe bepaal je de prijs van je product? Gebruik onderstaand formulier om de juiste prijs van je product te bepalen!

Vaste kosten

Hoeveel kosten de materialen je om in te kopen? Dit hoeft niet per product te zijn: hoeveel producten je met deze materialen kunt maken vul je hieronder in.
stuks
Hoeveel stuks van je product kun je maken met de gekochte materialen? Als dit varieert vul dan het gemiddelde in.
Hoeveel wil je rekenen per uur besteed aan het maken van je producten?
uren
Hoe lang ben je bezig om je producten te maken? Als je er een aantal in één keer maakt tel dan de volledige tijd (dit is efficiënter). Wanneer je bijvoorbeeld in vier uur tijd tien producten maakt, vul je hier 4 in. (Vergeet niet “overhead” mee te rekenen, zoals tijd voor online zetten, foto's maken, etcetera.)
stuks
In de hierboven aangegeven tijd, hoeveel producten maak je dan? Wanneer je bijvoorbeeld in vier uur tijd tien producten maakt, vul je hier 10 in.

Vaste kosten per product

Variabele kosten

stuks per jaar
Hoeveel producten schat je dit jaar te verkopen? Houd het realistisch. Vul je een onrealistisch hoog aantal in dan kan de productprijs te laag uitkomen. Vul je een onrealistisch laag aantal in dan kan de prijs te hoog zijn.
per jaar
Welk bedrag wil je op jaarbasis reserveren voor het volgen van cursussen, trainingen en overige ontwikkeling van jou en/of je onderneming? Wanneer je niet van plan bent hier iets voor te reserveren, vul dan 0 in.
per jaar
Welk bedrag wil je op jaarbasis reserveren voor onderdelen van bijvoorbeeld nieuwe haaknaalden, onderhoud aan je naaimachine, etc.? Dit kan een lastige post zijn om in te schatten, dus doe wat onderzoek naar de kosten van bijvoorbeeld een reparatie van je naaimachine. Ben je van plan elk kwartaal nieuwe haaknaalden te kopen, zoek dan uit wat de gemiddelde prijs is en vermenigvuldig dit met 4.
per maand
Heb je een winkel als verkooppunt voor je producten? Of heb je een andersoortige locatie om bijvoorbeeld je producten uit te stallen? Vul hier dan de huur in per maand.

Variabele kosten per product

Basisprijs: €0,00

Marge (winst)

% van totaalprijs (ex. btw)
Wat wil je per product verdienen? Gebruik deze post wanneer je een percentage wilt hanteren bovenop je productprijs. Vul je bijvoorbeeld 25 in, dan wordt de prijs zó berekend dat 25% van de prijs de winstmarge is. Als de prijs exclusief btw €10,- zou zijn, dan zou €2,50 van dat bedrag winstmarge zijn.
op totaalprijs (ex. btw)
Wat wil je per product verdienen? Gebruik deze post wanneer je een percentage wilt hanteren bovenop je productprijs. Vul je bijvoorbeeld 5 in, dan wordt er €5,- marge bij elk product opgeteld.

Totale winst per product

Verkoopprijs (ex. btw): €0,00

Btw

Welk btw-tarief is op jouw producten van toepassing? Meestal is dit het algemene tarief (21%) maar nakijken kan geen kwaad. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst op de pagina over btw-tarief (opent in een nieuw venster).

Btw: €0,00

Verkoopprijs (incl. btw): €0,00